Sfeer

Sfeer

donderdag 14 april 2016

Carpe Diem

Carpe Diem, pluk de dag en geniet van het leven. 

En genieten van elke dag dat probeer ik, samen met mijn gezin, familie en vrienden of soms alleen.
Nu mijn meiden jong volwassen vrouwen zijn gaan ze steeds vaker hun eigen gang. Dat is normaal en hoort ook zo. Maar zo of en toe plannen we ook een dag dat we er samen op uit gaan. Voor de paasdagen had ik een dagje verlof opgenomen om met de meiden naar het Rijksmuseum in Amsterdam te gaan. Daar wilde ik sinds de opening, na de renovatie, nog steeds een keer naar toe. Toen ik dit vertelde gaf mijn oudste dochter aan dat ze daar ook graag naar toe wilde en besloten we om er samen naar toe te gaan.
Tijdens een uitzending van RTL late night werd er aandacht besteed aan een extra tentoonstelling over de kledingcollectie van het Rijksmuseum. Toen dacht ik "nu moet het er toch maar eens van komen dat ik mijn voornemen omzet in daden". 
Naast de vele andere interesses houden we hier in huis ook van mode (kleding, schoenen, tassen, sjaals........). Ja, we zijn ook niet voor niets dol op Italië. Dat is niet alleen voor het eten, het heerlijke weer maar ook voor ..........
Maar onze jongste hoorde ergens in de verte alleen " we gaan naar.......................AMSTERDAM. Oh gaan jullie naar Amsterdam!!!!! Dan wil ik ook mee. Maar zij houdt helemaal niet van een museumbezoek. Zij wil alleen naar Amsterdam om te shoppen en dat was deze keer niet het doel van ons bezoek aan de hoofdstad. Vanwege de extra tentoonstelling over mode vond ze het toch wel leuk om mee te gaan en we hebben genoten van ons dagje uit. 

Het gebouw van het Rijksmuseum is aan de buitenkant al prachtig. De tuin van het Rijksmuseum is klassiek van opzet. Daar hou ik van.
Wat mogen we trots zijn op dit museum. Het gebouw ziet er fantastisch uit en het heeft een ongekende collectie kunstschatten. Ik laat jullie een aantal foto's zien die ik van de mode tentoonstelling gemaakt heb. Het verbaasde me heel erg dat er foto's gemaakt mochten worden. Meestal is dat niet toegestaan in musea.


La pièce de résistance. Het pronkstuk van de tentoonstelling


Persoonlijk zou ik er niet aan moeten denken dat ik zo'n jurk zou moeten dragen. Heel oncomfortabel!

Jurken op de catwalk.


Het is heel jammer dat niet alle foto's van de catwalk gelukt zijn . Er zaten namelijk exemplaren tussen waarvan ik dacht dat ik ze graag in mijn kast zou willen hebben. Helaas zijn daar meteen 2 uitdagingen: budget en maat!

Nog een paar pareltjes


Dit was ook een prachtig exemplaar.In de zalen van de modetentoonstelling zijn de kledingstukken van bepaalde periodes bij elkaar geplaatst. Uit de kleding is goed af te leiden op welke manier de mensen in deze tijd leefden. Soms was dat heel frivool en uitbundig en soms ook sober en bedekt. Hoe de stijl van de mode in een bepaalde periode ook was, de kleding is met heel veel vakmanschap gemaakt. Daar geniet ik zo van. Waar ik ook van geniet is dat de mening van mijn dochters over de kleding zo uiteenlopend is en van de discussies die dan ontstaan over wat mooi is.

Daarna hebben we de zalen met de andere kunstschatten bezocht maar daar heb ik geen foto's van gemaakt. Wat kan ik toch genieten van de oude meesters en de olieverfschilderijen. Ook hier weer zoveel vakmanschap. Eigenlijk moet ik nog een keer alleen terug want dan kan ik langer voor een schilderij blijven staan. Hoe langer je naar een olieverfschilderij kijkt hoe meer de details naar boven komen. Genieten pur sang!

Na alle zalen van het Rijksmuseum bezocht te hebben was er ook nog genoeg tijd over om nog te gaan shoppen. Daar was mijn jongste dochter weer heel erg blij mee. Zonder gemopper is ze meegelopen door het Rijksmuseum en heeft er zelfs stiekem een beetje van genoten.

Het was een heerlijk dagje, zo met de vrouwen samen en toen we 's avonds vermoeid thuis kwamen had de heer des huizes voor een heerlijke maaltijd gezorgd. Een dag met een gouden randje! Ik hoop dat er nog velen volgen.

Als zomermens ben ik ook heel erg blij met de mooie zonnige dagen van de afgelopen weken. Om wat kleur in onze tuin te brengen heb ik een paar mooie plantjes gekocht. De lente zet nu echt door en vanavond hebben we na het eten nog even buiten in het zonnetje koffie gedronken. Dan kan mijn dag niet meer stuk.


Niet de beste foto's, ze zijn snel gemaakt met de camera van mijn mobiel. Eigenlijk best raar dat ik in huis hou van sober kleurgebruik en dat het buiten toch wel met wat meer kleur mag. Niks zo vreemd als een mens nietwaar!?

Groet, Margo

P.s. Het achterlaten van een reactie na het lezen van de post wordt door de schrijfster zeer gewaardeerd.8 opmerkingen:

 1. Ohh wat leuk te lezen en dan zo'n mooie foto van het museum in beeld. Ik ben vorig jaar geweest met de school vd jongste, het verbaasde me dat zelfs jonge kids zo onder de indruk zijn van het immense gebouw alleen al. Zelf wil ik graag terug om een andere reden, ik heet nl BREITNER. Zijn geloof ik nog 2 mensen in nld die zo heten. Dus een mooie gelegenheid om ook die schilderijen eens te bekijken. Ga binnenkort met de oudste er naartoe.
  Groetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Margo, leuk stuk om te lezen! Wij Nederlanders hebben onze sporen ook achtergelaten in de mode industrie maar de Italianen kunnen dit toch net íets beter!;-)
  Fijn weekend gewenst! Groetnis Renate

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuke post met mooie foto's van de kleding. Heerlijk zo'n dagje op pad met je dochters.

  Groetjes Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuke post met mooie foto's van de kleding. Heerlijk zo'n dagje op pad met je dochters.

  Groetjes Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het Rijksmuseum staat ook op mijn wensenlijst, deze tentoonstelling is overigens ook heel mooi. Super leuk om dit samen met je dochters te doen!

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk hè zo'n dag en het Rijksmuseum is prachtig. Aankomende maandag heeft mijn oudste een studiedag en dan gaan wij naar het Van Gogh Museum, het was zijn idee ;-). Ik ben benieuwd, want ik ben er nog nooit geweest en natuurlijk is een dagje Amsterdam altijd fijn!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heerlijk dagje uit en dan s avonds gelijk aanschuiven. Heerlijk! !
  Voor nu een goed werkend
  Grtzz Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk om zo samen met je dochters te doen hè. Gisteren ben ik met de jongste naar het Rijksmuseum geweest. Nu gaan wij wel vaker ivm haar studie maar ik blijf het altijd iets magisch vinden. En als er dan ook nog een tentoonstelling over mode is kan het niet meer stuk.

  En zo herkenbaar het verschil van mening op mode en of musea en de gezellige discussies die daar dan uit voort komen.

  liefs, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen