Sfeer

Sfeer

vrijdag 20 november 2015

Erfstukken

Mijn lieve tante kan helaas niet meer in haar eigen huis blijven wonen omdat haar gezondheid te wensen overlaat. Inmiddels woont zij in een verzorgingshuis waar zij gelukkig wel nog een aantal van haar eigen spullen heeft kunnen plaatsen. Zij woonde echter in een groot huis en dan moet er veel opgeruimd worden. Mijn tante had na het overlijden van mijn oma, die dol was op mooie serviezen en glazen, het koffieservies gekregen en vroeg via mijn moeder of ik hier interesse in had. Natuurlijk had ik dat want ik ben ook besmet met het servies- en glazenvirus. Nu woont mijn tante, zoals het merendeel van mijn familie, in het zuiden van het land en ik in het westen. Het servies was dus ook niet snel even opgehaald. Gelukkig bood mijn moeder aan om het servies voor mij op te slaan in hun garage.  Een paar weken geleden waren we op visite bij de familie in het zuiden en ben ik met mijn moeder het servies gaan ophalen in de garage. En toen bleken er toch nog wel een paar andere pareltjes in de garage te staan. Deze pareltjes heb ik ook maar mee naar huis genomen. Ik ben heel blij met deze "erfstukken".

In de garage vond ik twee tinnen schalen, een grote en kleine. Ik vertelde mijn moeder dat ik al diverse keren in de kringloopwinkel met zo'n schaal in mijn handen had gestaan. Waarom ik ze daar niet gekocht heb....... ik weet het niet. De schalen zijn prachtig om mee te decoreren.

Doordat ze al een paar jaar in een onverwarmde garage stonden zijn ze niet meer helemaal gaaf maar dat vind ik er eigenlijk juist zo mooi aan. Ik zeg vaak dat juist de imperfectie en niet de perfectie iets mooi maakt. Ik hou van robuuste en handgemaakte spullen. Deze zijn vaak niet helemaal glad zoals bij machinale productie.

In de kleine schaal heb ik vaak fruit liggen. Precies waar de schaal vroeger voor bedoeld was. Ook het kleine tinnen bordje is een vondst uit de garage, het houten schaaltje een kringloopvondst.In de garage vond ik ook nog een smeedijzeren kaarsenstandaard. Die heeft een plekje in de houten bak op de eettafel gekregen, samen met een aantal houten exemplaren.Het servies van mijn tante staat in de kast van de eetkamer. Het is helaas niet meer compleet maar ik zal het altijd bewaren. Mijn tante wist hoe dol ik was op de spullen van mijn oma en ik vind het heel lief van haar dat zij dit nu aan mij doorgeeft. Ik ben erg blij met de spullen die ik van mijn moeder en tante gekregen heb. Het delen van onze spullen zit in het DNA van onze familie. Meubelstukken, lampen, kleding, tijdschriften..... alles verhuist wel eens van adres. Dat vinden wij heel normaal, we zijn er mee opgegroeid. Wat zou het fijn zijn als we dit ook op grotere schaal zouden doen. Gewoon een ander laten meedelen in de voorspoed die jezelf ten deel valt. 

Patricia, de vrouw van een ex-collega en lezer van mijn blog, wees mij erop dat ik al een hele tijd geen post meer geschreven heb over eten en koken en daar zou ik toch ook over schrijven in mijn blog. In mijn volgende post wil ik dat wel weer een keer gaan doen. Dit wordt dan ook een "erfstuk" want het is een een oud familierecept. Helaas niet zo goed voor de slanke lijn maar lekker!!!!!

Ik wens jullie een heel fijn weekend.

Groet, Margo

P.s. Mam en tante Miek super bedankt.16 opmerkingen:

 1. Ik koester ook mijn erfstukken, mijn moeder verzamelde engelse kopjes...die heb ik mooi ingepakt in een doos hier op zolder staan, een oude spiegel van een tante waar ik nog mee iets van plan ben...een oud suikerpotje van mijn oom...allemaal spulletjes met een verhaal...en waar ik heel zuinig op ben.
  Jij hebt ook mooie stukken gekregen zeg...ben er maar zuinig op.
  Fijn Weekend.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie stukken heb je gekregen!!
  Fijn weekend!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook al zou je deze spullejtes misschien ook in de kringloop aan kunnen treffen, juist het verhaal erachter maakt deze aanwinsten tot echte schatten. Wat lief dat je tante meteen aan jou heeft gedacht, maar ze kent je natuurlijk langer dan vandaag ;-). Ze weet dat deze erfstukken bij jou op de juiste plek terecht gekomen zijn.

  Fijn weekend en liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons thuis was het juist omgekeerd. Mijn moeder bewaarde niets en vond erfstukken absoluut niet interessant. Mijn zussen en ik hebben de paar kleine dingen uit de familie dus van anderen moeten krijgen. Van de weeromstuit werd ik juist heel erg bewaarderig. En dat gaat natuurlijk ook niet goed...je huis staat dan al snel te vol.
  Nu heb ik wel evenwicht gevonden dus mijn dochters hebben wel wat te erfen als ze dat leuk vinden.
  Leuk dat jij zo blij bent met je erfstukken. Geniet er van!
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Altijd mooi om familiestukken in je huis te hebben, hier is ook een en ander te vinden, vaak wel wat aangepast aan mijn smaak, maar toch ik koester ze en zal ze nooit wegdoen.
  Ja, leuk kom maar op met dat lekkere recept, maakt mij niet uit als het niet lijnvriendelijk is, dat het lekker is, vind ik veel belangrijker ;-)
  Fijn weekend!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige erfstukken! Ik koester ze ook. Hier staat ook een prachtig servies in de buffetkast wat een erfstuk is. Helaas niets van mijn kant want mijn moeder is daar niet van helaas... De erfstukken zijn van man's kant. Maar ook idd met een prachtig verhaal.

  Fijn weekend en geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stukken met een verhaal, daar houd ik ook van! Prachtige die tinnen bakken.. En die kaarsenstandaard, wat een leuk model! Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je bent goed bedeeld, het servies is een plaatje. Mn moeder had ook dat tinnen schaaltje.
  Fijn weekend en ik ben benieuwd naar je recept de volgende keer.
  grtzz Brigitte

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuke post, ik houdt ook zo van spullen met een verhaal. Al krijgen sommige een ander kleurtje of jasje. Ben benieuwd naar je recept.

  Gezellig weekend, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een mooie spulletjes van je tante.
  Het servies vind ik ook heel mooi.

  gr. Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben ook gek op erfstukken. Ik heb ook hele oude kopjes die ik koester. Op mijn zolder staat een oud theemeubeltje waar in het koester. En nu zet ik me schrap voor je recept. Een gezellig weekend.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het maakt die erfstukken zoveel mooier , alleen al omdat ze van jouw tante waren . Het zijn dan ook pareltjes die je daar in de garage hebt gevonden , de tinnen schaaltjes combineren heel mooi met het hout .
  Prachtig servies ook .
  Fijn weekend
  Christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Altijd leuk als je iets krijgt van iemand die je dierbaar is. Het heeft toch iets bijzonders.
  Liefs Patricia

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een mooie schalen Margo! Vroeger vond ik tin vreselijk maar tegenwoordig staat het superstoer in een landelijk interieur, heb nu zelf ook een paar mooie tinnen schalen.
  Bedankt voor je lieve reactie op mijn blogpost :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Erfstukken, al dan niet aangepast, zijn zo waardevol. Het verhaal erachter geeft het veel meer waarde. Je servies vind ik zo leuk.

  Ik geef kleding die wij niet meer dragen altijd aan mijn zus en schoonzus. Mijn nichtjes kijken altijd met veel plezier uit naar de zakken die komen. Vroeger kreeg ik weer kleding van mijn tante en oom. Heerlijk snuffelen tussen al die afdankertjes van een ander en zelf nieuwe schatten ontdekken. Ook nu kijken wij vaak bij tweedehandswinkeltjes voor mooie en aparte kleding. Niet voor mij maar voor dochterlief. En ik moet zeggen laatst hebben we zelfs een pak van Dior gevonden. Dat is toch geweldig!!!

  liefs, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen