Sfeer

Sfeer

vrijdag 27 november 2015

Iets lekkers voor bij de koffieIk loop een beetje vooruit op een feest dat pas aan het eind van de decembermaand zal plaatsvinden en dat is oudjaarsavond. In ons land is het dan gebruikelijk om oliebollen of appelbeignets te eten maar in Limburg kent men ook nog andere lekkernijen die dan gegeten worden. Dit zijn strikken en wafels en ik ben dol op WAFELS. 
Nu zijn er vele soorten wafels maar ik ga een recept met jullie delen voor een cakewafel. Die zijn echt ontzettend lekker, verslavend lekker. Neem je er één dan wil je ook een tweede...... of nog meer. Als ik deze wafels maak dan bak ik altijd een heel koekblik vol en dan denk ik altijd dat ik  voorlopig een voorraadje heb. ECHT NIET!!!! We zijn er allemaal dol op en vinden het heel moeilijk om het bij 1 of 2 te laten. Het koek(wafel)blik is bij ons in huis zo weer leeg. Jullie zijn dus gewaarschuwd!  

Om deze wafels te maken moet je over een hartjeswafelijzer beschikken. Zelf heb ik er ooit één bij de Aldi of Lidl gekocht, maar volgens mij zijn ze ook bij Blokker of dergelijke te koop.De ingrediënten zijn:

1 kuipje margarine 250 gr
500 gr zelfrijzend bakmeel
250 gr witte basterdsuiker
bakpoeder
5 eieren
snufje zout

Het beslag maak je in dezelfde volgorde als beslag voor een cake:
Eerst de margarine, snufje zout en theelepel bakpoeder met de witte basterdsuiker tot een schuimige massa mixen. Daarna de eieren één voor één toevoegen en daarna in gedeelten het meel. 


Het beslag is steviger van structuur dan beslag voor een cake. Dat is ook noodzakelijk want anders loopt het zo weg van het wafelijzer. Ik zet mijn wafelijzer altijd op de hoogste stand maar dat is even uitproberen met je eigen wafelijzer.
Per hartje leg ik een volle puddinglepel beslag op het ijzer. Voordat je er beslag oplegt het ijzer even goed invetten met margarine. Als het beslag op het wafelijzer ligt het deksel sluiten en ongeveer 1,5 minuut wachten. Als ze een mooie goudbruine kleur hebben dan zijn ze klaar.


Leg ze op een rooster om af te koelen. Als de wafels afgekoeld zijn kunnen de hartjes van elkaar afgebroken worden. Ik berg ze altijd op in een koekblik. In principe kan je ze lang bewaren maar zoals ik al eerder schreef is het koekblik bij ons altijd in een mum van tijd leeg. Hierdoor heb ik geen kans gekregen een gezellige foto te maken van een goed aangekleed wafeltje (toefje slagroom!)


Wafels bakken is absoluut niet moeilijk en ik heb dit vaak samen met mijn kinderen gedaan toen ze klein waren. Ze vonden dat altijd heel gezellig om te doen. Ook ruikt het dan ook zo lekker in huis. Het valt me op dat iedereen altijd blij wordt als er een baksel in de oven staat en de geur zich door het huis heen verspreidt. Ik weet niet of dat komt door de geur of van het vooruitzicht dat er iets lekkers bij de thee/koffie zal zijn.

Ik wens jullie een heel fijn weekend. 

Groet, Margo

14 opmerkingen:

 1. Njammie, toevallig heeft mijn dochter ook gelijkaardige wafels gebakken om uit te proberen voor een verkoop op een kerstmarkt . Zo lekker , na twee dagen waren ze allemaal op en dat zegt veel ;-)
  Groetjes
  Christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die gaan we beslist uitproberen. Heb er nu al zin in!!
  Groetjes, Corine van de Pas

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oh Margo je komt als geroepen. Al jaren heb ik een wafelijzer in mijn kast staan maar zonder een lekker recept. Ik ga deze vanmiddag meteen uitproberen.
  Dankjewel.
  Liefs Anneke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat klinkt bijzonder lekker en het is weer eens iets anders dan de traditionele oliebol of appelflap. Bedankt voor het delen van je recept.

  Fijn weekend! Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat ziet er erg lekker uit. Ga ik zeker uitproberen dit weekend.

  Groetjes Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. O heerlijk wafels! Mijn dochter bakt ze elk jaar met mijn moeder en voor oudjaarsavond zijn ze al lang op....dus dan worden er weer gebakken...zo lekker.
  Misschien dat ze dit jaar jou recept eens kunnen proberen :))

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ooh heerlijk Margo, in dit gezin zouden ze ook in mum van tijd op zijn hoor!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier zou het koekblik ook niet lang gevuld blijven...zien er heerlijk uit...
  Fijne Zondag.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een heerlijke bezigheid om ze te maken en daarna de pret om ze op te eten:)
  Geweldig leuk hoor.

  Lieve groet, Eefie

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lijkt me lekker maar ik probeer suikervrij te eten.
  Dus al mijn lekkers mag ook alleen maar op basis van gezonde ingrediënten zijn.
  Ik voel me er zoveel beter bij dat het wel de moeite waard is.
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Lekker!!!
  Zouden hier ook niet lang in de koektrommel blijven... ;)

  liefs, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dat ziet erg lekker uit, maar op zoek nu naar een wafel ijzer ;-)

  Groetjes,

  Saskia

  BeantwoordenVerwijderen