Sfeer

Sfeer

zondag 25 januari 2015

Metamorfose hal en trap

Bedankt voor alle leuke en positieve reacties op mijn eerste blog. Ik hoop dat jullie net zoveel plezier beleven aan het lezen van mijn blog als ik aan het schrijven.

In mijn welkomsblog heb ik verteld dat ik in een nieuwbouwhuis woon. Inmiddels wonen we alweer bijna 10 jaar in ons huis en dan zijn de hal en trap wel toe aan een opknapbeurt. Bij de oplevering van ons huis waren de wanden in de hal en langs de trappen afgewerkt met een spuitlaag (pleister of zoiets) in de kleur wit. Van de trap heb ik een soort boekentrap gemaakt. De stootborden heb ik beplakt met bladzijden uit een boek en de treden zijn gebeitst. Daarna zijn de treden en stootborden afgewerkt met een matte laklaag.
Voor de metamorfose

Voor de metamorfose


Helaas bleek het hout van de trap niet zo geschikt te zijn voor onze manier van afwerken en hebben we de trap diverse keren opnieuw in de beits en lak moeten zetten om de beschadigingen weer weg te werken.

Begin 2014 wilde mijn man de muren in de hal "even" gaan witten maar ik had inmiddels toch wel andere plannen bedacht voor de hal en trap. Kalkverf had ik in mijn hoofd voor de muren en een loper voor op de trap.
Kalkverf op een korrelige muur is geen goed plan dus de metamorfose van de hal en wanden langs de trap begon met het stuken van de wanden. Hiervoor hebben de hulp van een professional ingeroepen. Wat een klus! De stukadoor is 3 dagen bezig geweest in huis maar het resultaat was super. De wanden zijn echt super glad geworden. 
Daarna waren we zelf aan zet met het verven van de muren. Verven van wanden doen we altijd zelf maar met kalkverf hadden we geen ervaring. De dames van de interieurwinkel Willemien en Corneel in Ridderkerk hebben me geadviseerd hoe ik de verf het beste kon aanbrengen en welke blokkwast het meest geschikt is voor mij. 
We hebben na lang wikken en wegen gekozen voor de kleur Leem van Carte Colori, er zijn ook zoveel mooie kleuren! Eerst moest er een laag voorstrijk op de muur. Hier hebben we de voorstrijk van Carte Colori voor gebruikt, de Corifondo. Daarna 2 lagen kalkverf. Ik dacht dat het aanbrengen van kalkverf moeilijk zou zijn maar het is me 100% meegevallen. De kalkverf van Carte Colori laat zich makkelijk aanbrengen en dekt heel goed. Ik heb de wanden in de hal en overloop geverfd en mijn man de wanden langs de trap.
Voor de wanden langs de trap hebben we een speciale trap gehuurd bij Boels. Zelfs mijn man, die "iets" langer is dan ik, kon zonder trap niet bij de randen komen. De plafonds in ons huis zitten op een hoogte van 2.62 mtr (volgens nieuw bouwbesluit).
Op de foto's lijken de wanden vlekkerig maar in het echt is dat minder.


Na het verven van de wanden was de trap aan de beurt. Omdat de traploper in een donkere kleur zou worden uitgevoerd hebben we de trap in een witte kleur geverfd. Hierdoor springt de traploper er meer uit dan bij een donkere kleur. De trapleuning, die een bruine kleur had, is geverfd in de kleur Nero van Carte Colori en de beugels van de trapleuning zijn met kalkverf (Leem) geverfd zodat ze niet opvallen.


Op de overloop staat een antieke kapstok, een erfstuk uit mijn familie. Een prachtige combinatie met de wand in de kleur Leem.


In de webwinkel Landelijke en Sober Wonen van Carola van Vliet kocht ik dit ramskopje. Het is bevestigd op een stuk hout dat ik met loogsbeits Oude Eik van Essato behandeld heb. In het kleine raam boven aan de trap staat een vaas met dadeltakken.Het heeft een paar maanden geduurd voordat alles af was omdat je steeds weer keuzes moet maken, offertes opvragen, levertijden, droog tijden (stuken)...... Maar het was het allemaal waard. Ik ben super blij met het resultaat, het is helemaal geworden zoals ik het in gedachte had.

9 opmerkingen:

 1. Wat mooi geworden, Margo. Heel mooi die trap, met de tegenstelling licht/donker.
  Ook mooi de kleur op je wanden. En je ramskopje is ook geestig.
  Leuke inkijker, hoor!
  Liefs,
  Janny

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo , ik kom toevallig via Inge op jouw blog terecht.
  Wat is de trap verandert zeg , de trappenhal is prachtig geworden met de kalkverf.
  Je hebt er een volger bij , welkom in het Blogland .
  Groetjes van christel en jilly vanuit Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo...wat een verschil...mooi geworden.
  Een stukadoor in huis...praat me er niet van...alles wit...maar je moet er wat voor overhebben...was toch blij toen de klus geklaard was.
  Fijne avond nig.

  Groetjes,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, welkom in blogland! Ga je volgen, groetjes Alie (oale-huisjeweltevree.blogspot.nl)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi geworden Margot, het is altijd zo genieten als weer eens een keer iets aagepakt wordt in huis, het resultaat mag er zijn!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een verschil, het is mooi geworden! Altijd leuk als je iets veranderd en je bent er tevreden over :)

  Liefs, Diane

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi Margot!! Hier gaan we het trappengat binnenkort ook "verbouwen" en moet eerst de timmerman aan de slag en ik vrees daarna ik met de verfkwast. Nieuwbouwtrap in de metamorfose maar weer heel anders dan bij jou ... trap staat hier gezellig (not) in de woonkamer namelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hij is mooi geworden hoor. Veel beter dan het was.
  Liefs Patricia.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. super sfeertje tis dan veel werk maar heb je wel wat ...en wat een prachtige kapstok een pareltje ...

  wens je een fijne week geniet ervan ..... Lieve Groet Rosita

  BeantwoordenVerwijderen