Sfeer

Sfeer

zaterdag 19 december 2015

Werk in uitvoering

Allereerst wil ik iedereen die mijn blog leest en/of volgt fijne feestdagen en een heel goed 2016 wensen en bedanken voor het lezen van mijn blog en de leuke reacties op mijn berichten.


Hier in huis heeft iedereen twee weken vakantie behalve de schrijfster van dit blog zelf. Volgende week nog 2 dagen werken en dan mag ik ook gaan genieten van de kerstvakantie. In mijn vorige post schreef ik al dat we de kerstvakantie ook gaan gebruiken om te klussen. 
Het is al een langere tijd een grote wens van mij om de uitstraling van onze keuken te veranderen en met de realisatie van deze wens zijn we (op dit moment alleen manlief) gestart. Vorig weekend is de "oude" afzuigkap gesloopt zodat mijn man kon zien hoe de nieuwe aangesloten moet worden en hoe hij de door mij gewenste schouw kan maken. De hele afgelopen week had ik daardoor al geen afzuigkap meer en ook geen verlichting boven de kookplaat. Dat was heel onhandig en het zag er ook zo kaal uit. Beter gezegd, het zag er niet uit. Maar ja, dat hoort erbij. Als iets er niet meer is dan merk je pas hoeveel handelingen je onbewust doet. Tijdens het koken ging mijn arm elke keer naar boven om het knopje van de afzuigkap en het licht te zoeken!


Na lang wikken en wegen heb ik ook de knoop doorgehakt wat betreft de kleur van de keukendeurtjes en een beslissing genomen in welke kleur de deurtjes geverfd gaan worden. De verf heb ik vorige week bij Willemien en Corneel besteld. De twee eigenaressen herkennen me al en weten als ik binnenkom dat ik weer aan de slag ga met verf. Gisteren heb ik de bestelling opgehaald en ik ben er helemaal klaar voor om te starten met verven. 


Voor de keukendeurtjes heb ik twee kleuren van Carte Colori laten mengen omdat ik de één te licht en de ander te donker vond. De dames van Willemien en Corneel gaven me dit advies toen ik mijn plannen om de keuken te verven met hen besprak en ik vertelde dat ik maar niet kon besluiten welke kleur het beste zou zijn. De wanden krijgen een laag kalkverf met als bescherming een matte laklaag. Zonder de beschermlaag vind ik kalkverf te kwetsbaar in een keuken.  
Vandaag heeft mijn man een frame gemaakt waar de nieuwe inbouw afzuigkap en afdekplaten  aan gemonteerd gaan worden. Foto's van deze fase zal ik jullie besparen. 

We hebben veel te doen deze vakantie voordat alles klaar is maar ik haal altijd veel energie uit dit soort klussen. Het is voor mij een uitlaatklep. Voor mijn werk zit ik het grootste deel van de tijd achter een beeldscherm en creativiteit wordt op mijn vakgebied niet echt gewaardeerd. In mijn vrije tijd hou ik er daarom van om met mijn handen te werken en creatief te zijn. 
Blijkbaar ben ik op de afdeling van de organisatie waar ik bij werk niet de enige die op deze manier een uitlaatklep gevonden heeft. De afgelopen week ontdekte ik dat een collega houtbewerking als hobby heeft en dat hij prachtige voorwerpen maakt. Om zijn hobby te bekostigen verkoopt hij deze voorwerpen ook en afgelopen week had hij een aantal van deze voorwerpen naar het werk meegenomen voor collega's die hierin misschien geïnteresseerd zouden zijn. Toen ik zag wat hij allemaal gemaakt had was ik best onder de indruk en heb ik er een paar foto's van gemaakt. Helaas had ik alleen de camera van mijn telefoon bij de hand en was de kantooromgeving waarin wij werken niet de meest ideale en sfeervolle omgeving om de voorwerpen goed tot hun recht te laten komen. 


De stop van deze pot is van ook hout gemaakt en zwart geverfd door mijn collega.Het hout dat mijn collega voor de voorwerpen gebruikt is afkomstig van bomen uit de omgeving. De schaal op de onderste foto vond ik heel mooi maar deze was al door een andere collega gekocht maar mijn collega heeft beloofd dat hij een andere voor mij zal maken. Omdat ik hou van vergrijsd hout krijg ik een schaal van onbehandeld hout zodat ik deze kan bewerken met loogbeits. Mijn collega behandelt de voorwerpen altijd met walnoot olie. 

Nu nog even een sprongetje naar de kerstdagen en de keuze stress voor het kerstdiner. Ik vind de commercial van de Jumbo van dit jaar super en geeft precies weer hoe moeilijk het is om uit het grote aanbod van lekkere producten een keuze te maken. Wij hebben onze wederzijdse ouders uitgenodigd voor het kerstdiner op 1e kerstdag en al weken was ik aan het dubben wat ik zou gaan maken. Wat de keuze moeilijk maakt is dat niet iedereen alles lust. Plotseling was daar de oplossing. Mijn dochter kreeg op haar stageplek van een leverancier een relatiegeschenk en dat was een enorme gerookte zalm. Hiermee was gerecht nummer één van het diner ontstaan. Toast met kruidenkaas en gerookte zalm. 
De volgende gang vindt iedereen bij ons altijd lekker. Zelfgemaakte heldere rundvlees/groentesoep. De soep kan de dag voor kerst al gemaakt worden zodat deze vlak voor het diner alleen nog maar opgewarmd hoeft te worden. 
Toen kwam echter de keuze van het vlees voor het hoofdgerecht. Dat was een uitdaging omdat alle gasten iets anders niet lusten. Ik heb het opgelost met een variatie van diverse vlees/kipgerechten van AH die ik in de oven kan garen.Twee soorten warme groenten, een lekkere salade en gefrituurde pureetoefjes erbij en voila het hoofdgerecht is klaar.
Pffff.... wat was ik blij toen ik eindelijk bedacht had om verschillende soorten vlees te maken en dan te garen in de oven. Geen keuzestress meer, makkelijk te bereiden en iedereen kan eten wat ie lekker vindt. Het nagerecht bestaat uit verschillende kleine hapjes en daar heeft AH me ook weer mee geholpen. Ter afsluiting nemen we dan nog een heerlijke kop koffie. 
Dat wordt dan wel een flinke wandeling op tweede kerstdag om de calorieën weer te verbranden maar wandelen doen we gelukkig toch graag. 

Ik hoop dat ik jullie in de eerste post van het nieuwe jaar het resultaat van onze klus kerstvakantie kan laten zien en dat de keuken net zo mooi geworden is als ik al in mijn hoofd heb.

Fijn weekend, fijne kerstdagen en een heel goed 2016.

Groet, Margo13 opmerkingen:

 1. Hele fijne gezellige klus-feestdagen en we zien uit naar het resultaat.
  Groetjes Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gezien de kleurkeuze je hebt gemaakt , zal de keuken een mooi plaatje worden .
  Ben echt benieuwd hoe het gaat uitpakken .
  Ja , dat menu , ik denk er ook al weken aan , de ene lust dat niet , de andere dat niet , pfff , de knoop is hier ook doorgehakt .
  Gelukkig vind ik koken heel leuk om te doen .
  Ik wens jullie héél gezellige en fijne kerstdagen , laat het jullie smaken en succes met het klussen
  Groetjes
  Christel , Garcya's place

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben benieuwd naar het eindresultaat.
  Fijne klus en kerstdagen!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kerst stress, heb ik inderdaad ook last. Zeker als je door werkt in deze periode. Tenminste dat was de bedoeling, als ik niet geveld was door zo'n zware verkoudheid als ik in geen jaren heb gehad. Dikke pech om precies nu ziek te worden, maar ja alles gaat gewoon door. Misschien kan ik er van genieten. Op de bank onder een dekentje, boodschappenlijstjes maken ;) als ik me iets beter ga voelen.

  Ben ook benieuwd naar je keuken, heerlijke vakantie klus

  Fijne feestdagen, Roelie

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Klus ze...ben ook benieuwd naar het eindresultaat.
  Voor jullie ook hele fijne Kerstdagen, en alle goeds voor 2016.

  Fijne Zondag,
  Inge, my choice

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuk dat jullie de keuken gaan aanpakken. Zou ik ook willen maar manlief is voorlopig nog niet te overtuigen. Maar we wachten rustig ons moment af...ha, ha :-)
  Ik heb twee dagen Kerst mensen te eten.
  Maar gelukkig neemt tweede Kerstdag onze Deense schoonzoon veel over door traditioneel Deens te koken voor ons. Alles wat er omheen komt is natuurlijk wel aan mij, dus ik pieker ook wat af de laatste dagen.
  Fijne feestdagen en gelukkig 2016 toegewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ben benieuwd! Heel veel succes!
  Ik wens jullie ondanks het klussen fijne feestdagen en een gelukkig 2016.

  Groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke plannen heb je, benieuwd naar het resultaat!
  Fijne feestdagen alvast.
  Liefs, Lydia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben heel benieuwd welke metamorfose jullie keuken gaat krijgen, ik wil zelf de keuken ook wel van een kleurtje voorzien maar vind het ook best eng. Want eenmaal de verf erop is er geen weg meer terug. Ik wens jullie veel succes en uiteraard ook hele fijne feestdagen en een gezond en sprankelend 2016!

  Liefs, Ingrid

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ooh leuk die plannen voor de keuken, succes en ik ben natuurlijk erg benieuwd naar het eindresultaat. Hele fijne feestdagen alle goeds voor 2016!!

  Liefs Monica

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk, ben benieuwd naar je keuken straks.
  Succes met alles en hele fijne dagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat komt helemaal goed met de keuken. Hopelijk is je afzuigkap wel klaar als je het kerstmaal moet bereiden ;)
   Hier niet zoveel menustress gelukkig.
   Hele fijne dagen.....

   liefs, Marjan

   Verwijderen
 12. Oh ben benieuwd, fijne dagen!

  Liefs Dorine

  BeantwoordenVerwijderen